LTJ Bukem – Шесто Сетиво

LTJ BUkem 20.07.2002 - Hristo Botev NMA

През лятото на 2002 година за любителите на дръм енд бейса, както и за всички меломани, се случи голямо събитие. За пръв път в България пристигна LTJ Bukem. Това се случи в зала Христо Ботев по покана на Нова Музикална Агенция и беше част от съвместното световно турне на отколешния тандем LTJ Bukem & Mc Conrad. Като част от промотирането на лейбъла си Good Looking, ЕлТиДжей бе довел и младия Nookie.

Предполагам е известен факт, но можеш ли да резкриеш и на нас какво всъщност означава прякора ти, Ел Ти Джей Букъм ?

През 80–те в Щатите имаше едно телевизионно предаване с ченгета, в което щом “закопчаваха” някой използваха репликата “Book`em out!” – и оттам. А после пък друг мой приятел, вече към 1989, когато от пет години бях диджей предложи да съм вместо диджей Ел Ти Джей – по – доре звучало, и аз се съгласих и така се писах насетне.

Смяташ ли че музикалната ти подготовка в ранна възраст ти е помогнала на професионалното ти развитие ?

Това, което ме оформи като артист е по – скоро факта, че когато слушам парчета за удоволствие не се стремя да чуя някое страхотно парче, после друго, после още едно… а като чуя едното да го свържа мислено с друго, после него на свой ред с трето и така именно се получава цяла история. Това много ми помогна, когато впоседствие записвах и издавах албуми.
Като юноша, когато изучавах класичекса музика и взимах уроци по пиано, имах щаститетo да попадна на Magic Croucн. Бях на 11, а той ми свиреше Били Еванс, Боби Хъмфрис и други, а накрая ме заведе и в Роял Албърт Хол да ги видя на живо. Това бе и повратната точка за мен. Научи ме да свиря джаз, да импровизирам. После вече си купувах сам плочи на любимите изпълнители и така на 15 станах диджей. Един приятел ми каза: – правя купон, всичките ми приятели са пианисти, но ти купуваш и много записи, искаш ли да пускаш на партито – и аз пусках 5 -6 часа. Много ми хареса още тогава да държа музикалната ситуация под контрол лично.

Смяташ ли че музиката е твоя начин на изразяване ?

Сама по себе си музиката е наше отделно, шесто сетиво. Тя ми дава толкова много щастие и уравновесеност! Дори по време на парти, не ми е нужно да гледам аудиторията, самата музика ме увлича и фокусира предостатъчно.

” />Какво е мнението ти за Дръм Енд Бейс сцената по света ?

Вземайки всичките сцени, разполагаме с толкова много различни стилове, които придават индивидуална окраска на артистите. Да не говорим, че когато аз започвах имаше няколко “базови” парчета, които всеки пускаше задължително. В днешно време разполагаме с несравнимо повече музика.
За мен лично си има неща, които неизменно пускам отново и отново в продължение на 10 години и пак смятам да ги пускам – това е моето виждане.

BUKEM

Тоест, ти мислиш, че добрата музика е неподвластна на времето ?

Да. Просто едно парче бива записано добре и остава такова в историята, докато има някои които още при направата се съобразяват изцяло и единствено с моментни течения, но техния продукт е нетраен. Което си е добро си е добро – когато и да е!

Как реши да основеш свой собствен лейбъл навремето ? Срещна ли много трудности около основаването на твоя Good Looking Records на Британската сцена ?

През 1989 записах парчето си Logical Progression и един приятел, собственик на звукозаписна къща, ми предложи да го реализира. После дойде и ми даде 2000 лири. Аз се заинтересувах живо по какъв начин точно дойдоха тези пари. Къде и как се продаваха плочите ? С помощта на приятели от бранша година по – късно реализирах Demon`s Theme вече чрез мой собствен лейбъл – Good Looking Records. В началото не мислех за успеваемост. Просто исках музиката ми да стигне до хората. Постепенно други също се заинтересуваха и си присъединиха към лейбъла ми. Така се появиха и първите записи на Photek, PFM. Минаха цели 4 години преди да установя, че всъщност се бяхме развили успешно.

Какво ново планираш за издаване скоро ?

Задава се новия албум на Macoto, С Конрад гостувахме и на EXIT феста, бяхме заснети с 7 видеокамери и сега предстои записа да излезе на ДиВиДи. Отделно, и той, и аз подготвяма самостоятелни албуми.
За последните 10 години реализирахме над 5 000 заглавия в каталога на лейбъла. Смятам, че е време да понамаля бройката на издаваната музика за сметка на качеството.

Какви качества според теб са необходими за един МС,                     с Конрад например работите толкова години съвместно успешно…

Ами лесно е ! Той харесва музиката, която аз правя, а на мен ми допадат и неговите строфи. Конрад е един интелигентен МС, има какво да каже. Така той подобрява сътворяваното от мен. Малко са колегите с микрофона, които съумяват да доразвиват музиката, за мен именно в това се състои работата на един МС и Конрад се справя добре. Затова и работим добре заедно.

ClubEvents.info