Chus & Ceballos в Sofia Land


Метрополис правят парти в София Ленд. Гдината е 2005. Големият нов увеселителен комплекс от американски тип в Ловния парк в София се превръща в гореща арена на двама видни испански тореадори зад пулта. Испанското хаус дуо Chus & Ceballos.

Голямата сграда на комплекса и без това е изградена отвътре амфитеатрално – с кръгли балкони на втория етаж, които заобикалят дансинга – колизеум отвсякъде. Стъкленият таван е някъде много високо отгоре – не може да се види добре от многобройните светлини. Долу между гората от танцуващи тела и барове подобно на острови се издигат гигантски саксии с истински палми. Двамата испанци преподават напреднал курс по тек хаус на българските хаусъри, които тепърва имат да настигат европейската мода. В този момент остров Ибиза се е наложил като команден пункт за цялата световна клубна сцена. Дирижира именно Испания.

Хората в София Ленд стават по – хора. Като пренесени на иберийския полуостров сред пламтящата кръв на денонощни фиести. Когато всеки забравя за всичко и само се весели.

Там където хората се замерят с домати. Изсипват се цели камиони с домати. Някои скачат други ги хвърлят в  тях – като в басейн.

Пускат млади бикове по улиците: Паважите са обезлюдени пред засиленото стадо, хората стоят зад заграждения отстрани. От време на време някой смелчага се прехвърля над тях, щом види че се задава черната тежка маса с рога. Подканян от останалите започва да тича. Животните ги погват. Настигат ги и свеждат рога в движение. Смелчаците се хвърлят с последни сили встрани. Успяват да прескочат оградите, някои сами, други – с малко чужда помощ. Задава се следващо стадо, нови луди глави си пробват късмета.

Матадор в разцвета на кариерата си е изправен срещу масивен бик. Залъгва го успешно и надава кратки възгласи на победа при всеки малък свой успех. Забил му е вече няколко копия в гърба. На животното не му пука. Нов финт с алената пелерина пред свистящите ноздри на телеца – ново раняване и бурни овации от препълнената арена. Мощни викове от млади и стари. Майсторът сваля шапка и маха. Изтрива си потта. Бикът не се е изморил. Очите му са с цвета на стичащата се по плещите кръв. Атакува неспирно. Нови рани с пики. Хвърчат цветя от пейките. Рогата разпарят пелерината. Жени надават писъци…

Не, това не са бик и матадор. Това са Chus и Ceballos. Прехвърлят си плочи и ги пробождат с иглата на грамофона. Хората край тях мятат ръце…