Родопотопните От Мати Земля – До Отвъд Максимума

psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_105

Приготвих се да ида на оупън – еър фестивал за два дена близо до Асеновград, до язовир 40-тте Извора. Мати Земля, 2- ро издание. Не знаех за какво става въпрос точно, освен че ще е психеделичен транс на открито. Усещах, че се задава нещо голямо. Взех от дядо ми селската Жигула и поех „по пътищата”. Чувствах земята навсякъде някак си наедряла като бременна. Дунава, Балкана, низината и все напред към Родопите. Използвах необозначени пътища с по едно платно, качвах на всеки сто километра автостопаджии. Чувствах се по – силен, прозорлив и най – вече щастлив.

През това време в Пловдив, столицата на транса в България, всичко живо се организирало като за празник, който се случва веднъж в живота. Организаторите от Пловдив, екип с името Psytech Team, успяли всъщност да убедят за участие същинския гуру GOA GILL. И други хора разбрали по интернет за събитието и по картата, по картата, към 40-тте Извора.

psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_230

Последният стопаджия качих малко след Асеновград. И двамата не знаехме къде точно е фестивала, въпреки че той бил пристигнал там през нощта и сега, по светло, не знаеше въобще откъде се минава. Излязохме на края на язовира, преминахме по стената. След нея имаше почивен комплекс, но не беше това феста, продължихме нагоре в гората. Тя пък се оказа със секретно поделение, спряха ни с военен джип, били сме от обратната страна на язовира. Трябваше да нарамим багажа и да тръгнем пеша, ориентирайки се по вълните на транса. Бензинът бе безвъзвартно приключил, оказа се, че имаме и спукана гума, а за капак ни нападнаха настървени комари – мутанти. Тичахме по чакъла надолу с все сила – раници, палатки, шапки и футболна топка се развяваха и подхвърляха – прелетяхме един – два километра преди да се бухнем право във водите на язовира.

През това време Гоа Гил пристигнал. Жива легенда с брада и расти, по – стари от шофьорите, които го докарали. Другите артисти, от всякакви страни, щели да спят по палатки и нямало дори да вземат пари за изявите си. Те били дошли само за да видят него. Той се подготвял за пускането със специални ритуали, както и вършел всичко от много години. Предстояло му да диджейства в продължение на 24 часа. Толкова дълъг обявил, че ще му е сета.

psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_127

Двамата бяхме вече от другата страна на язовира, чувахме все по-близо музиката. Преминахме трудно стена от бодливи къпини, които обаче ни дадоха сили да продължим. Въдици, рибари, ограда с шипове, ливади, оран. На нищо не се спирахме, транса беше така близък, вече се носехме като на крила върху него и отминавахме всичко на скорост, обхващайки всички детайли. Картографирахме и складирахме новите територии като Магелановци върху кораба на вибрациите, съсредоточени в тона на психеделията. И достигнахме до нейното сърце. Огромна равна поляна, пъстра и пълна с радостни хора. Всички те флуоресцираха. Посред бял ден.

Басейн, наблюдателници със стълби и арт – инсталации. Кух куб, оплетен с мрежи, статуя на извънземен и гигантска цветна глава. Тя светеше денем и нощем, толкова плътно беше изографисана. И над всичко – самотния кротък старец от Гоа. Пускаше музика под сламена стряха с фланелка на няколко поколения. Седеше, навиваше с молив ленти на касетки и се усмихвше като Дядо Мраз. Поляната бе толкова огромна, че поглъщаше като гигантски зелен кит хора, кучета, коли, футболен мач, кухни и чайни и пак оставаше изобилие от място.

Огледах се настрани да видя най – после Родопите. Значи това било то: ниски, заоблени върхове като хълмове, целите в светло зелено и на вид меки. Не наблюдавах с очи гледката, а я рисувах.

psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_269

Звукът се разпростираше и отскачаше като ехо от далечните върхове. И в същото време тътнеше глухо в краката ни. Родопите ни говореха. Енергията се излъчваше от всяко стръкче трева, стичаше се нощем от звездите върху нас право надолу. Мястото за палатките беше чудна гора от тънък салкън с листа само горе, нощем представляваше чудна гледка: Бухналите корони на дърветата образуваха маслен облак над общия пламък от светлината, лъч, издърпван в сянката, който отказваше да се предаде.

Музиката бе замаяла дори рибата в язовира. Местен с бръкна с една кука и извади поне трийсеткилограмов толстолоб пред очите ми. Езерото наистина ще да е подхранвано от 40 язовира. Жива планинска вода. Влязох да поплувам, но колкото и да плувах, не чувствах умора. Стигах до отсрещния край с буковите гори и патрулиращата джипка, после обратно към рибарите, цепех по цялото протежение, стената, в заградения комплекс, който се оказа само за чужденци – там изненадвах туристчета, и пак се завръщах в темпо. Щом ми писнеше да плувам, спирах и се носех отпуснат по повърхността. Водата бълбукаше под мен, а транса отгоре. Излизах след часове и се чувствах прероден. Избухнал до краен предел.

psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_174

Зареден, изтичвах пак горе, на пулсираща поляна с Гоа Гил. Там се заиграх с едно голямо бяло куче, Дого Аржентино и сутринта влезе да търси храна в палатката ми, която беше по  – малка от него, и я събори, кръстих го Бланко, оказа се, че се казвал Бранко, почти същото. Интересуваше се само от топката. Когато му я скривах или някой му бягаше, се насочваше целеустремен като никое друго животно. Задвижваше се тежко, тежеше почти колкото мен, мускулите се разместваха и прескачаха.  Правеше грациозни скокове, дълги, но плавни, всеки абсолютно еднакъв с предишния, и всеки следващ по – бърз. Малко като псай транса, скоростта на Бланко нарастваше праволинейно и не преставаше да се увеличава, докато не стигнеше до целта.

Там някъде хората се обливаха с маркуча, а Гоа Гил продължаваше своя денонощен сет край 40-тте извора и прегръщаше всеки. Мати Земля направи хората повече хора, до отвъд максимума. Остана завинаги в паметта като Обетована земя, рай, който и след това като маяк продължава да топли и да насочва.

psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_172psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_071

psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_204psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_219psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_105psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_106psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_115psytech_team_-_mati_zemlya_fest_05_083DSC02594DSC02647PIC00385.JPG