GOA GILL – Урок По Шаманизъм

a-60764-1228177935

Как се чустваш развитието на електронната музика, от ранните дни когато се премести от Сан Франциско в Гоа, милениума и времената, когато има нов транс албум всяка седмица?
Kато се има впредвид, че съм музикант целия си живот и че съм преминал през всички видове музика за да стигна до тук, мога да кажа че еволюцията на нашата музика и начина по който тя бавно мутира с нови звуци, нови бийтове, малки завъртания и идеи през годините е едно много вълнуващо пътешествие. Интересно, повдигащо и привлекателно за човек, който прави Сайкъделик. Продължава да расте и да мутира, извива се нагоре, нагоре и навън.

Каква музика слушаше и пускаше през онези дни? Предвиди ли новата гоа транс сцена ? Как се случи това?
Когато напуснах Сан Франциско през 1969 бях, разбира се много навлязъл в есид рока на 60-тте. Когато пристигнах в Гоа през февруари 1970 имах мойта китара и пишех и пеех много спиритуални песни на плажа край огъня , песни като „Майката земя”, „Обърнати към Него”, ‘Божиите деца са навсякъде” и много много други. След това се сдобихме с апаратура и започнахме да диджействаме по цяла нощ на плажа след . after the flea market……. всяка седмица и си имахме наши банди като The Anjuna Jam Band and The Big Dipper Band. Аз пусках всякаква музика по това време, главно музика от средата на 70-те, но използвах музиката за да създам история с начало и край от първата до последната песен. През края на 70 – тте се появиха някои от първите new wave музиканти със синтезатори и дръм машини като Крафтверк, но беше началото на 80-тте когато наистина започна да се случва новата музика . Тогава се преместих на запад където срещнах повече от новото звучене, групи като Front 242, Cabaret Voltaire, Tackhead, Yello, Portion Control, Chakk, Laser Cowboys. Имаше толкова много добри проекти. Имаше толкова много добра музика. Музика която перфектно отразяваше времето в което живеехме . Комбинацията от повтарящи се трайбъл ритми с почти извънземно звучащи синтове и семпли, беше сякаш Минало+Бъдеще=Настояще, така че ние събирахме колкото можем от тази музика. Полудяхме по този звук. Събирахме Hi NRG, бъдещ денс и неща като Депеш Мод и Ню ордър. Всичко, което имаше добър синт и чат с дръм машина, но ние махахме пеенето. Взимахме добрата част и събирахме парчето отново заедно като повтаряхме различните инструментални части с различна честота правейки наш собствен инструментален гоа микс, който да пасне с нашите разбирания за парти и това което искахме да кажем и да направим с музиката. Павихме това с няколко професионални касетофони на Уокман. След известно време някои от нашите приятели, които посетиха Гоа се върнаха на запад и почнаха да правят музика, пасваща на нашата концепция и това което искахме да кажем. От тогава тя се развива до днес.

Би ли ми разказъл за трансцеденталното усещане? Усещането, което хората търсят когато са на парти, мислиш ли че има спиритуални и религиозни елементи?
a-60764-1213234690 Мисля че зависи от това как гледаш на нещата. Всеки изглежда  има различна мотивация и концепция зависимост от тяхното разбиране и програмиране, за някои може да е спиритуално усещане друго може просто да искат да се забавляват. Така че мога само да говоря за себе си. За мен това е стара религия. От самото начало човечеството е използвало музиката и танците за да комуникира с Духа на природата и Духа на Вселената. Ние изпозваме Транс музиката за да поставим верижна реакция в подсъзнанието. Това е което ние наричаме „ Пресъздаване на старинния племенен ритуал в 21 век”. Когато отида на прати и се приготвя, разпръсквам свещената вода, рецитирам мантра, предлагам дарове на Космическия Дух и тогава започва музиката. Музиката и цялото парти става като дар за Космическия Дух. Моя бог Шива, Натаря, Бога на танца идва на това място и благославя всички. Тогава танцуващите, диджея, Духа, всички стават едно. Танцът е вид медитация, когато танцуваш отиваш извън мисълта, отвъд ума, отвъд собствената cи индивидуалност. Ставаш едно със Свещения Екстаз, съюз с Космическия Дух, това е същността на транс музиата.

arcana – orion

Какво точно е шаманизъм? Практикува се от древни времена под формата на танц, отдаване на племенните ритми с барабани. Днес се е превърнало в техно шаманизъм с аналогови синтезатори, които улавят всичките тези вибрации с пространствени трансмисии и поглед към бъдещето. Можеш ли да ме просветиш по този въпрос?
Шаман “SHAH muhn(човек)”, е човек който се счита да има способности, идващи от директния му контакт със свръхестественото, често под формата на сън или танц. Терминът шаман идва от монголска дума. Обаче народи от мого места са имали шамани, за които са вярвали че пъдят лошите духове и довеждат добро чрез лекуване на болести. Шамани могат да се намерят сред ескимоси, маори, монголци, полинезийци.  Индианците са имали подобни вярвания също. Имайки директен контакт със свръхестественото, шамана става проводник на Космическия Дух и използва музиката като средство за предаване Шакти (Космическата сила и благословия). Винаги съм казвал че Гоа партито не е дискотека под кокосови дървета, то е инициатива. И тук ще използвам възможноста да дам съвет на всички тези нови диджеи, че един от начините да се концентрираш и да си вършиш работата по-добре е чрез медитация. Ако искаш да станеш шаман или техно шаман трябва да имаш някакъв сорт спиритуална дисциплина. Иначе просто си пускаш.

a-60764-1228176791А какво ще кажеш за твойте пътувания? Научи ли много от Кумба Мела Даршан тази година? Можеш ли да поразсъждаваш върху твоето време на майката земя сега като се върна в Калифорния ?
Моят първи Кумба Мела беше Ардх Кумбх през 1979. Така че не е ново за мен, но е винаги много вдъхновяващо и повдигащо! Това са нещата за които живеем! Ние харесахме нашето време в Индия, направихме си свещена баня, седяхме покрай свещения огън, посетихме старинни храмове. Има неща които ни държат вдъхновени и с повдигнато настроение и ни помагат да довършим нашата мисия тук на тази планета. Ние харесваме Бхарат Мата и Ганга Май и сме винаги тъжни когато трябва да напуснем този живот и винаги щастливи когато се връщаме.

Навлизайки повече в музикалната част на културата кои са нещата които предпочиташ да включваш в сетовете си? Кои са твоите любими артисти?
Тъй като пускам толова дълги сетове представям голямо разнообразие от психеделичен транс. В началото на вечерта е по бавно с минимал сайкаделик, понякога дори започвам с ембиънт, постепено изграждам до средата на вечерта когато става по-пълно. Твърдо и бързо се доизгражда късно вечерта, напрежението расте до последната тъмнина на нощта когато става почти апокалиптично и при първата светлина на зората започвам да водя към пълната сила на сутрешната музика. В зависимост от това колко дълго продължава партито имам разнообразие от сутрешни и дневни звуци от които избирам. Винаги съм базирал моята концепция за транс партита на традиционната инициатива, където от древни традиции първо трябва да се изправиш срещу Тъмнината за да можеш да поведеш към Светлината. А колкото до нашите любими артисти, те се сменят непрекъснато, един от любимите ни артисти, който е последователен и има добра комбинация от звуци и бийтове е Hux Flux например. Също така харесвам звука който нашите приятели в Гоа,  Made In Chapora правят в тяхното студио. Добра ми се струва и музиката на Absolum, Wizzy Noise, Bamboo Forest, Toi Doi, GMS и Parasense, много други също.

Тъй като пускаш през цялата вечер можеш ли да ми разкажеш как започваш твоя сет и го развиваш в дълбините на вечерта ?  Космическите часове преди зазоряване и разбира се славата на утрото и когато слънцето започне да грее…

Хм, мисля, че вече отговорих на този въпрос, но нека да ти кажа какво смятам аз за добро парти: когато след Предлагането всичко започва да се движи в една обща Вибрация. Космическият Ум е дошъл на партито и всички са станали част от него. Всичко започва да става толкова завършено в даден момент, че започваш да чустваш тръпки по гръбначния си стълб. И продължава да бъде перфектно в този момент и това чувство продължава и се задълбочава, докато не изпиташ космически оргазъм. И тогава на най – добрите партита … Бум!!! Идва като свръхзвуков електронен лъч светлина, който преминава през всички едновременно. Семето е посадено. Вече зависи от хората дали ще го приемат и ще му позволят да порасне. В повечето случаи то просто изчезва, щом те се върнат към нормалния живот. Но има някои, които ще го разберат. Jai Ma !!! Разбира се тези неща се случват бавно по време на цялата нощ и ден. Понякога отнема повече време да изкараш всички демони и да накараш хората да се движат под една Вибрация. Когато се случи сякаш времето и пространството изчезват и съществува само едно Тук и Сега. Тогава сякаш сърцето ми общува с това на танцьорите, индивидуално и все пак едновременно.
OM NAMAH SHIVAYA !!!!! HARA HARA MAHADEV !!!!!
a-60764-1213234720 Psychedelic trance-а средство ли е за постигане на по – висши измерения на съзнанието, сравнявайки го с други подобни методи –йога или дълбока медитация? Би ли погледнал на него по този начин?

Мисля, че ние живяхме дълго в Индия, направихме много упражнения и започнахме да гледаме на него по друг начин. Ние станахме твърде тантрик и по този начин превърнахме купонясването във реална духовна пътека. Това не е нещо ново, тъй като всяка племенна група от създаването на света е практикувала този древен ритуал за достигане до Транс и осъществяване на контакт с Духовете. Ние просто го дефинирахме отново за тази епоха. OM Shri Guru Dattatraya Namah !!! С толкова много негативни идоли в живота наоколо – по телевизията, филмите, списанията и вестниците – всичко което боготвори Вавилон, ние трябваше да се появим на света и да заговорим на младите на техния език, за да може да се осъществи пряка Връзка и да бъдат познати друго Видение и Вибрация. Надявам се чрез Trance Dance Преживяването хората да вникнат повече в себе си, в заобикалящата ги среда, хуманността и нуждите на планетата. С тази осъзнатост идват разбирането и състраданието.Това от което се нуждаем сега е истинският Гоа Дух.

the infinity project – revolution is

TIP – binary neuronaut