Tiesto и българските мистерии

6618

Нека припомним и как когато беше на върха на славата си Тиесто прие поканата за първото си гостуване у нас през 2005 година. Звездата тогава  изгря в столичната зала Фестивална, най – специалното място за провеждане на гиг на закрито. Там събитията се случваха по веднъж на година средно.

Холандецът тогава бе настанен на пулт напреки на залата – току до седалките, – а до него имаше специален подиум за водещи брейкденсъри. Здравите младежи от странство ходеха на ръце в такт с музиката и всичките хрумнали им ритмични движения.

Пикът на вечерта беше сбъдването на обещанието от програмата – хорът “Орфееви Сърца”. Това беше хор от български момичета, с който Тиесто обикаляше в тогавашното си турне цял свят, пя успоредно с неговото смесване в продължение на половин час. Това бе една космическа феерия, която може да бъде сравнена единствено със случая когато гласа на народната ни певица Валя Балканска бе избран измежду кандидати от цял свят да представи нашата планета пред евентуалните извънземни цивилизации.

6614

Насред Студената война песента “Излел е Делю Хайдутин” бе изпратена посредством еволюиралите технологии да се рее из космоса. Една – единствена незатихваща, продължаваща във Вселената радиовълна със записания балкански глас, която трябваше да пресрещне някъде някога друг разум. Навярно посланието продължава все още своя полет в неизвестното, докато двайсет години по – късно посредством музикалните технологии Тиесто се извисяваше начело на световната музикална цивилизация. И бе избрал именно български народен хор като част от своята транс-мисия.

В столичната зала Фестивална отекваха в резонанс високите и дълбоки гласове на хора. той успяваше да заглуши останалите мотиви, но това влизаше в плана на диджей мрежата на Тиесто. В мрежата на един великан бяхме уловени.

Мрежа, изтъкана от собствените ни гени и изстреляна във всички посоки!