BEN LONG + JAMIE BISSMIRE = Space DJz


Renesanz бяха събрали в зала Христо Ботев на техно парти куп звезди. И така Cristian Varela препускаше в галоп, The Horrorist обикаляше с микрофон и “болни” реплики из залата, а щастливото дуо Space DJz си чакаха реда. Те отговориха на няколко еднакви въпроса поотделно. Пръв беше сериозния Бен Лонг, малко преди да застъпят на пулта:
rereespacer

E: Как се запозна с Джейми ?

В: Ами ние се познаваме общо взето цял живот, някъде от дванайсет – тринайсет годишна възраст. Учихме в едно училище, мотаехме се заедно в една компания.

E: … и правехте заедно музика ?

В: Не, бяхме още прекалено малки, това беше през 80-тте в Лондон.

E:Как се роди парчето АК – 47 ?

В: Ами основния семпъл е от добрия стар аналогов 909 и вече върху него е поработено. Знаетe, различни наши колеги също са направили интерпретации по темата – Chris McCormack, Ben Sims и много други. copy-of-r-19403-0011

E: А как решите да го кръстите с това име – “автомат Калашников” ?

В: Ами това се случи в Холандия, докато експериментирахме в студиото. Cлед посещение в тамошните Смоук – шопове бяхме попаднали на интересен сорт с това име и така кръстихме и това парче. То въздейства стабилно – точно като името си. (потупва ме по гърба усмихвайки се)

Е: Сега на мода вече не са студийните албуми, а компилациите. Какво е твоето мнение по въпроса ?

В: Не, те принадлежат на миналото, отживелица са. Трябва да с егледа напред според мен, да се стремим да видим нови неща.

Е: А има ли бъдаще Техното, някои казват, че е отживелица ?

В: Разбира се, че има бъдеще ! Та нали основната идея на електронната музика е развитието, търсенето на новото. Техното си остава бъдеще време, развива се и експлоадира постоянно без никой дори да е в състояние да предвиди какви ще са следващите звуци – никой, дори сам диджея на пулта не може да знае какво точно ще му хрумне в следващия момент.

Е: А какво е бъдещето пред SPACE DJz, може би ще колаборирате с още артисти ?

В: Ами не, смятамe да продължаваме напред двамата – ни повече ни по – малко. Смятам, че така в тандем сме най – добре.

Е: И аз така смятам. Не спирайте и благодаря !

В зала Христо Ботев “Добрият Стар Бен” стигна до отвъдния момент, в който продължи да смесва без да откъсва ръка от грамофона, като бавно се завъртя на 180 градуса с гръб към пулта и публиката и продължи б е з д а г л е д а д а с и с к р е ч и р а. Няма как да не се сети човек за Терминатор-а, когато накрая на филма в една изоставена фабрика машината – убиец бе смазана и престана да функционира… но протегнатата към жертвата метална ръка продължи да се отваря и свива, отваря и свива…
След изявата си вече спейсърите си позволиха да се поотпуснат. Така доволно почерепния в ранните утринни часове Джейми Бисмайър с радост отговори на въпросите:

rereespacerE: Как се запозна с Бен ?
J: Знаеш ли как стана всъщност това – сваляхме едно и също момиче, бяхме още малки – в прогимназията. Момичето също беше от нашата махала и ние все се състезавахме с ВМХ – те. Нали ги знаеш тия байкове, тогава всички бяха луди по тях ?

E: Да, класика са А кой спечели момичето в крайна сметка ?

J: (замисля се)… Аз. (общ смях)

E: Как се роди парчето АК – 47 ?

J: Ами аз направих първата версия на това парче точно за 15 минути сам в студиото, другите в този момент не бяха вътре. Беше издадено години по – късно Горе – долу е базирано върху един основен семпъл, който се оказа разбивач, смятам, че името му подхожда.

E: Кога точно стана това, коя година горе – долу ?

J: Ами бях c Bandulu (първия му несамостоятелен проект, още преди Space DJz) и стана в Амстердам, докато на практика разпускахме в студиото след записи. Бях го заровил някъде и едва години след това с Бен се сетихме за него: “Онзи трак, пич, пусни онзи трак, АК – 47” и го издадохме с Бен.

Е: Знаем, че освен в Space DJz с Бен и в Bandulu издаваш и самостоятелно през всички тези години. В крайна сметка как предпочиташ да правиш музика самостоятелно или сътрудничейки ?

J: Ами и двата начина са еднакво значими за мен, нямам предпочитания.

Е: Днес като че ли Техно – ситуацията е променена, на мода са компилациите, според теб имат ли все още място за студийните албуми ?

J: Имат – без тях не може. Благодарение на тях се наричаме артисти.

Е: А да очакваме ли такъв от Space DJz скоро ?

J: Дългосвиреща плоча не, но предстои да излязат няколоко сингли за различни лейбъли, знаете ги – такива за които вече толкова години издаваме.

Е: Мъртво ли е Техното ?

J: Не! Никога !