N.O.H.A. – мегаинтервюто

 

N.O.H.A. са интернационална формация с променлив състав, ситуирана в Германия вече повече от 10 години. Саксофонистът и основател Филип Ноа, ЕмСи Шеви и обаятелната фронтгърла Минерва Перес нямаха нищо против, в ранните утринни часове след гига си, да дадат просторно интервю,  допълвайки се и шегувайки се един с друг през цялото време. Накрая дори имаше съвместни танци с горещата испанка, а пък Шеви стана и барман.

noha

– Първият въпрос, естествено към дамата. Минерва, твоето име звучи универсално, къде си родена?
– В Хихон.
– Това прави ли те каталунка ?
– Ами не точно, каталунците са хората само в района около Барселона, а Хихон е по – близо до атлантическото крайбрежие на северна Испания. Бих казала обаче, че в общи линии не се различавам кой знае колко от тях…като манталитет и разбирания.
– Вие двамата, Филип и Шеви сте основали формацията, как се срещнахте за пръв път?
– (Шеви) Ами това се случи във влака.
– Как така?
– (Филип пояснява) На две различни гари всъщност. Имахме среща на гарата, но единия бе отишъл на едната главна метростанция в един град, а другия в съвсем друг по грешка. Всъщност се намерихме във влака.
(Шеви) – Обаждам му се: Хей, човече аз съм тук, ти къде си ? – той ми вика: – И аз съм тук… – само дето тойвъв Дюселдорф, а аз във Вупертал. Голям майтап.
– Филип, ти изкара със сакса звуци, досущ като типичните наши фолклорни звучения, откъде знаеш да свириш така ?
– Може да съм роден тук, вие откъде знаете ?
– (Шеви) … може да е роден тук, ама да не знае и самия той. (общ смях)
– От колко време работите заедно всъщност ?
– Ами заедно сме неотклонно вече 10 години…(Минерва допълва кратко) – аз съм в групата от 4 и половина години….Името на проекта N.O.H.A идва от абривиатурата noise of human art. Идеята е , че за нас музиката е шума в главите на хората. Всеки го носи и е различен , ние си го организираме – и ето резултата, тази вечер.
– Как ви се стори купона, ти даже скочи в публиката…
– Да, все пак товма бе парчето „Потопи се в живота си” (Минерва) – Мен даже ме хвана страх като го напарви .
– За пръв път ли се случва да скачаш в пулбиката ?
– (Филип) Не, вадил съм го и друг път. Отдавна не му се бе случвало всъщност.
– (Шеви) Зависи от публиката. Не с всяка тълпа може да се получи. Ние сме обикновени хора, това което ни променя в други е именно тълпата. Тя ни дава енергията.
– Често ли попадате на публика като тази ?
– Не навсякъде…
– (Филип)Не и в Германия ! Там свиря свиря, скачам, куфея, само и само да реагират някак, но уви – не мърдат !
– (Шеви) Всяко място си е различно, носи си своя дух и ниена сцената съответно се съобразяваме с това.
– (Филип) В Румъния например хората са специални, искат да им свирим „Твоето кафе” около… 50 пъти – тогава са доволни.

– А какво значи думата „каня”, за която така хубаво пя, Минерва ?
– Каня е домашно приготвена силна напитка, която правим в испания, сходна е с френския коняк, но е обикновено повече от 45 градуса. Доста силничка е! Пием го с кафе, но поотделно.
– И ние си имаме нещо такова, „първак”…
– (и тримата) Какво е това ?
– Ами нашето най – силно домашно питие, на практика първото което излезе от котела.
– Оо, това те сритва в задника яко, сигурно държи цяла нощ.

– Как се почувствахте, когато изключи пулта ?

– О, да! В първия момент, естествено бяхме неприятно изненадани.
– После се получи добре, всъщност…
– БББввввввввввв! (общ смях)Ужас! Всъщност най – чистия Дръм енд Бейс. 100% бас даже – ново течение в жанра.
– Шеви, откъде идва твоето име всъщност, да не краткото на Шевролет ?
– Не, идва от Шевалие всъщност. В Щатите хората ме питат и като им кажа Шевалие, никой не помни, та затова остана Шеви. Нарича ли са ме как ли не. Чубака например…дори имах учителка, която ме наричаше Христофор Колумб.
– А си роден в Ню Йорк всъщност…
– Бруклин, не Ню Йорк! Бруклин!
– Там планирате ли да свирите?
– Не, ние всички живеем в Германия засега, но защо да не свирим и там. (Минерва) Ние по принцип не планираме нищо предварително (Филип) То сега с Мистар Буш начело… (отново Шеви) Аз лично няма да пея там, докато Буш не си отиде! (Филип) нека свирим в Аляска. (Минерва) Аз искам да свирим в Кабо Верде. (Шеви) Аз – в Бразилия. Всъщност, в момента свирим предимно в страните от Източно европейския блок.
– Как си го обяснявате вашия успех в този регион ?
– (Минерва) Ами хората тук са с отворено мислене. Не са срамежливи, вътре са в музиката – нямат задръжки.
– (Филип) Аз бях учуден от това че хората отпред знаеха нашите текстове. А ние не сме ги помествели в изданията. Запитах се откъде са ги намерили, явно ще да е от музиката на нашата интернет страница. Находчиво!
– А Вие как гледате по принцип на нелегалното сваляне на музика от интернет ?
– (Шеви) Аз също нямам излишни пари!
– (Минерва) Това е все едно от едната страна на улицата да направиш бар и когато отсреща направят още един да почнеш да се цупиш и недоволстваш. Това не е правилната реакция. При два бара ще дойдат повече хора, а не по – малко и ще има и за двата бара.
– Споменахте преди малко Буш, има ли място политиката във вашите текстове?
– Не. Политиката е куха, безсмислена и бързо отшумява.
– Политиката не нищо друго освен най – новата история всъщност. Погледнато в исторически план ако трябва да се върнем на Източния блок, какво мислите за комунизма като начин на управление?
– Мен политиката ме скапва и я избягвам. Говорейки за комунизма, моя дядо е бил в затвора, защото хората го имали за комунист, та той като излезе каза: „Аз наистина бях комунист, но сега вече не съм.„ Има и положителни неща, но за това да нахраниш някой гладен да речем не опира до това да има комунизъм. Ако дойде някой просяк при мен и ми поиска храна, ще му дам – до човека си е, не до строя!
– (Филип)Говорейки за политика искам да Ви кажа за втория път, когато срещнах Шеви. Беше в един германски клуб, където се честваше някаква годишнина и всички бяха много наквасени. А Той беше Ем Си Хитлер! Я, покажи ! (Шеви си слага едни мустачки от опаковка и занарежда с приглушен глас) Хората там се ръгаха един друг и не ги свърташе. Представяте ли си само: В немски бар чернокож ЕмСи Хитлер. (Шеви) В Русия бях ЕмСи Казачок…какво ли име да измисля за тук ?
– ЕмСи „Първак”.
– О, Кей! Ако нямате още много въпроси, да проверим този първак!
– Добра идея! Благодаря за интервюто и желанието.

noha-2