Ден в Младост – 10 години HMSU

10 години след основававането си, HMSU, говорителите на младото градско Бас звучене на София избраха това именно място да отпразнуват успешно юбилея си. За целта многобройните им почитатели проведоха гласуване за най – желаните гости – диджеи измежду световната сцена. Вота им бе: SPOR, Black Sun Empire, Shy FX и Ragga Twins. Те бяха поканени , отзоваха се, дойдоха и отпразнуваха десетгодишнината на Твърдите звуци обединени в музика. И четири хиляди млади хора се отзоваха В Аско Деница, където нощта се превърна в Ден насред Младостта!

SPOR at Asco Denica2

По време на желязната завеса в София преди около 40 години бяха изградени големите панелни жилищни комплекси Стотици двайсететажни блокове като дръм енд бейс линии пресичат и до днес най – многолюдните квартали, откъдето се нароиха и диджеите, и почитателите на насеченото басово звучене. Надежда, Дружба , Младост, това бяха имената, давани на застроените бетонови джунгли. В столичните крайни квартали в най – чиста форма се забелязват и характерните символи в ърбън стила: Графити, облекло, жаргон. Защото стилът не е само музиката, но и много още други неща, които се обединяват в една субкултура. Навсякъде по света почитателоите на ДнБ-то са все юноши или излизащи от юношеската възраст. Именно тези, които в големите мегаполиси не са излизали дотогава много – много от гетото, прошнуровано, пронумеровано откъм балкони, етажи и входове – така, както се водят и адресите по лична карта.

На фона на задаващото се ново хилядолетие децата на демокрацията отрасваха в мрака под задаващите се нови звуци, разтърсващи миксове, бийтове, бас! постепенно електронното звучене нахлу Отначало трудно, промъквайки се някак си отдалече, от под земята и постепенно започна да набира скорост бавно и сигурно като някакъв влак. Отне му 10 години – първите десет от демокрацията да набере сила Изпървом Техното привлече вниманието на  тълпата, оформиха се подобно на разпръснати лъчи в мрака електронните жанрове и у нас. В навечерието на хилядолетието в обучението на градската младеж се намеси и ДръмендБейс-ът.  Панелната джунгла бе разтърсена от насеченото звучене в главите на младите хора.

HMSU--10Year.jpg
Седем от тях, ученици все още, решиха да се обединят в едно цяло, поставяйки си за мисия да популяризират трещящия в черепите им ритъм, да осветят подобно на падаща от небосклона звезда нови хоризонти, ярко изсечени в градската плът. Пожелаха да изместят многоетажните гето – блокове. Бас – патриотите на бъдещето Ogonek, Cooh, Konspirator, Acidtrip, Targy, Ехо и Mocks не отстояваха твърдо своя съюз, съюза с името: HARD MUSIC AND SOUNDS UNITED. Или накратко: HMSU

Те се движеха под повърхността, напредвайки постепенно в пространството и във времето. Точно както и столичното метро биваше застроявано. Софиянци изчакаха десетилетие да бъде свързан единия край на града с другия под земята и когато за пръв път се возеха, се чувстваха като научно фантастичен филм. Така, както се чувства човек и на дръм енд бейс парти – само че всеки път.
И неслучайно ХМСУ-рите избраха да подслонят празненството по случай десетгодишнината си в особено индустриаланата сграда на Аско Деница в квартал Младост, където свършваше новопостроената метролиния. Tам където бъдещето се превърна в реалност.

Имената SPOR, Black Sun Empire, Shy FX и Ragga Twins бяха отдавна издълбани в световната ДнБ летопис, а в българската увековечени. Сега просто дойдоха да повторят съответно най – харесания брутал бас и настъпателен джънгъл за върховно удоволствие на феновете. Те нямаха с какво да ги изненадат. Но целта беше слушателите да се почувстват наистина глезени и като скъпи гости на рождения ден. Освен, че се затъпваха един с друг само звезди на сцената, съществени детайли бяха и ширината на сцената, многото място, така че да има за всеки къде да танцува на воля, както и супервисочината на пространството. Дълбочината на залата се допълваше идеално с решените в тъмно синьо прожекции и цялостна визия. Аско Деница за почитателите на дръм енд бейса и ХМСУ аудитория ще остане завинаги като Вавилон в паметта. Нещо като зала Фестивална за техно феновете от предните години.

DSCF3798-2