Мелниците на Дон Астрал Кихот

melnici1

След шестогдишна пауза Астрал Проджекшън представиха наживо музиката си за четвърти път у нас, този път в столичния клуб Искейп.

Преди гига имаше съмнения у редица фенове на култовата Израелска транс-формация от сорта на: “София Мюзик Ентърпрайзис знаят ли с как да се захванат с такъв тип артисти”, “Защо не е на открито пак като край Пловдив ?”, “Защо не е в по – голяма зала, Индиго беше много по – голямо…навремето!”. Мнозина заклети   Гоа – партизани си искаха стария Психиделичен звук, заклеймявайки последните два албума на дуото и всички се питаха най – вече “Защо в Искейп ??…. там,   дето има само танцьорки и бодигардове на клуба и не на клуба!”.

А то какво стана ?

copy-of-imgp3492

Имаше добри подгряващи и довършващи до сутринта диджеи, които ту изоставаха, ту наваксваха с ритъма на дансинга. Звукът бе перфектен – ясен и не прекалено висок, с добро озвучение из цялото заведение, а анимацията на четири свързани екрана точно под пулта бе наистина най – добрата правена досега у нас. Уви, имаше си ги танцьорките, за които бе непосилна задача да проумеят случващите се около тях вибрации, да не говорим за улавянето им. Както никога досега в Искейп не присъстваха никакви случайно попаднали хора. Чужденци и родни тузари ако въобще дойдеха до клуба, си тръгваха попадайки на непознати и непосилни звук и тълпа. А пък трасърите – Софиянци, Пловдивчани, Македонци и всякакви други колкото и невероятно да звучи не бе недоволна от едва 70 – минутното изпълнение на своити гурута.

Но всичко това изгубва смисъл когато човек налети на звуците на “Астралите”. Няма плюсове и минуси. Всяка равносметка престава да има значение, когато на пулта застанат тези двама “проектанти”. Всички, бяхме просто забравили какво беше Астрал Проджекшън да ти пускат наживо. Бяхме отписали от паметта си факта, че Ави Нисим и Лиор Перлмутер бяха и си остават “Пеле на Транс-а и Марадона на Електрониката на живо”.

astralization

Шест години не са малко и сетивата ни бяха “астрално” отвикнали. Но подобно на секса това не се забравя. Много пъти вкусвано, остава трайно в паметта. Веднъж само пробвано създава трайна следа, дори да е погребана дълбоко под пластове от забрава. Никога не опитвано дори, вкусът му отново присъства в нашата природа и естество.
–  Странна ви се вижда музиката ни, А?!   – пита рядко заинтригувания дългокос Лиор с чаша българско вино в ръка, докато колегата му Ави изписва безброй автографи на безбройните наобсадили ги на бара фенове.

В момента, в който двамата зсатанха и се развъртяха на пулта със своята си техника, той заприличва досущ на кабина на звездолет. Тунелите, лабиринтите, платките и Вселените на анимацията под тях превключиха заедно с тяхното начало подобно на двигатели в режим на светлинна скорост. Сътворяваното от маговете на момента облада ЕНЕРГИЯ в толкова много пъти по – голяма от тази на всякакъв друг вид музика, че излиза далеч извън границите на рационалното осъзнаване. Разумът всъщност не в състояние да я асимилира и обясни. За него тя е просто “Странна”! В състояние сме единствено да я чувстваме с пори и да я попиваме подсъзнателно като в сън…. Като една “Астрална Проекция”, която наблюдяваме с нашето друго Аз в съня си. Друг, пралелен свят, който някои успяват да срещнат, някои – не.

В астралното пространство на Софийската пролетна нощ всички присъстващи в проекцията бяха пресяти:
След близо час свръхестествено смесване на новата им продукция, двамата корифеи предизвикаха ескалация у вълните прегърнати постоянно скачащи хора с химна си People Can Fly. По това време някъде танцьорките дето не правят разлика между сряда и събота, червено и синьо, бавно, бързо и астрално, окончателно дадоха фира и напъснаха подиумите си. Малко преди края, който никой не предполагаше че ще дойде, последва 7…8…9…10…11….12 – минутна версия на оригиналната Mahadeva и вече имаше и щастливо разревани “лекувани”. Доктор Лиор отгоре се надвесваше и  показваше така рядката си усмивка, махайки и той с пръст.След бързото приключване на “извънземния” тандем крайния ефект, и ли по – точно безкрайния беше, че всички присъставащи напълно се бяха трансформирали във “включилите на автоматичен режим                              вятърни мелници на Дон Астрал Кихот”!!!…

liorprojection

avi-projection

astral-projection-1

astral-projection-2

astral-projection-4

astral-tunnel

astralisation