Electric Universe – Космически Привкус


10 години след легендарните визити в клуб Indigo от София Мюзик Ентърпрайзис решиха да пробват пак как върви псай – транса и поканиха в столичния клуб Escape най- напред Astral Projection, а после и Electric Universe… Само че за разлика отпреди второто име вече не е на група. Борис Блен в продължение на много години не спира самостоятелно да записва транс албуми,като заедно с другите си псевдоними е избрал над двайсет. Завидна продуктивност на германеца, който с радост отговаря винаги и на задаваните въпроси.

a-780407-1213296543

Как и кога започна да правиш Гоа Транс ?

През 1991 един приятел ме покани на парти на открито близо до Хамбург. Jова беше един от първите големи подобни фестивали и имаше около 1000 души от цяла Европа. Бях приятно изненадан от хората и звученето. Харесвах Техно – то по това време, но не ми допадаха големите градски клубове и тяхната атмосфера. Това парти промени живота ми. Сдобих се с малък компютър Atari Computer и два синтезатора и така се почна… Отне ми около две години да достигна момента, в който започнах да изпращам направеното на разни диджеи. Тези парчета по някакъв начин стигнаха до Антаро, който точно стартираша по това време лейбъла Spirit Zone Label. той хареса моите неща и така бе издаден и първия сингъл на Electric Universe.

И така ти правиш музика под името Electric Universe като проект за Гоа Транс, а под други имена създаваш по – различно звучене …

Когато дойде момента, когато бях издал достатъчно количество от “вдигащата” парти – музика, започнах да правя и Ембиънт, музика, отпускащи парчета. Постепенно натрупах доста неща и така се стигна до другите проекти и албуми.

Интересно е как се стигна и до обособяването на Ембиънт като самостоятелен жанр. Той определено е еволюция след Ню Ейдж звученето в самото начало на 90 – тте и е нещо по – различно от Уърлд музиката с нейните оригинални етно мотиви ? Как го виждаш ти ?

Flight from Ashiya dvdrip

Със сигурност не е нещо ново. Всъщност, исторически погледнато е много по – стар стил в сравнение с Транс, Техно и Хаус, тъй като в самото начало на електронната музика през 70 – тте, когато още ги е нямало тези етикети и разделения на първата електронна музика именно това е  било нейното звучене. И през всички тези години се прави Ембиънт музика и даже не е претърпяла кой знае какви изменения.

Избирайки имена за проектите си изглежда имаш някакво вдъхновение от космоса, така ли е  ?

Да, има нещо такова. Харесвам музика, която има някакъв бъдещ, космически и технологичен привкус. Това е и причината да избирам такива имена.

Ти свириш на живо, а случва ли се да пускаш чисто диджейски сет ?

Не пускам като диджей, не ми остава време за това от работата в студиото и изпълненията на живо. Един диджей трябва да отделя твърде много внимание на музиката, която пуска. Аз предпочитам да се съсредоточавам върху работата по студийни албуми и после да представям наживо създаденото там.

А пътуваш ли много и как по принцип планираш времето си ?

Не бих казал че пътувам често сравнително с други колеги. Опитвам се да участвам в наистина качествени партита, тъй като и без това е изтощително… особено когато човек пуска след като е пътувал доста и не му бъде заплатено. Затова пускам по два – три пъти на месец средно. Доволен съм от това, че виждам различни страни и  хора.

138180_70579_electric_universe_web2 Транс музиката обединява в едно цяло хора от различни места, създавайки изживяване, близко до религиозното. Ти си от хората, които създават тази връзка. Какво мислиш за това ?

Да, и аз съм я чувствал тази обща тръпка с хората около себе си. Особено добре си спомням това първите такива партита в Германия през 1991 година. Това е, което трябва да се случва на тези партита и се надявам, че днес още повече хора да успяват да изпитат същото.

Има граница между Ъндърграунд звученето на музика, която още е анонимна, дело на неизвестни артисти и станалата популярна сред по – широк кръг хора. Част от рейв тръпката на електронните партита е в това човек да не знае откъде идва това, което чува. В Германия изглежда по – скоро, че този вид музика не е ъндърграунд, а нещо познато на мнозина.

Тази тръпка определено я имаше, когато Антаро и останалите, които имаха опита от партитата край Индийския океан в ГОА го пренесоха в Европа, създавайки тази вълна, но това беше толкова отдавна. Оттогава на практика този род събития се повтарят безкрайно и чувството няма как да е същото вече. Аз се радвам, когато отида на някое ново място, където това звучи свежо, а хората са все още гладни за него. Например в клубове, градове и страни, където болшинствато не е запознато с Психеделичния Транс. Така беше в Източна Европа години наред, същото и в Америка.

Все пак музиката продължава по своя път да еволюирайки и добивайки нови форми отново и отново до степен, която ни позволява да черпим нови вдъхновения и опит от нея. Ти си пример за почти несекващ творчески порив…

Има случаи, когато съм в период на творческа непродуктивност и не съм в състояние да експериментирам, но след това отново намирам вдъхновение. Така ми действа например в момента цялото това размиване на границите между стиловете. Вече не е така непоклатимо разделението на Техно, Хаус, Транс, Джънгъл. Аз се вдъхновявам и радвам, пробвайки да вкарам тотално нови брекбийт мотиви, каквито допреди това не съм използвал. В случай че се нацели правилния момент  и се смеси добре, резултатите могат да са неочаквано интересни.

Ще очакваме с нетърпение всеки твой следващ албум. Благодаря за интервюто !