Изборът на новото поколение – Drum’n’Bass Fest – 3-5.July.2009

20

bass car

HMSU, стари вече колкото и самото ново хилядолетие построиха мост във времето и пространството, събирайки повече хора накуп край село Кътина от която и да е избирателна урна в изборния уикенд на 3,4 и 5 юли. С коли, автобуси и микробуси пристигаха бас тълпите на млада България и това не бяха гласуващи повторно избиратели, това бе вота на новото поколение.

И това не бе глас за тези или онези, а за обединение на хората: млади и стари, граждани и селяни, българи и чужденци.

 

В най – напредналите страни като САЩ, Япония и Германия например най – големите градове поотделно и в групи образуват така наречените мегаполиси… Възвишения, низини, поле и всичко това град – квартали, светлини, улици. Столицата ни, обитавана от два милиона гласоподаватели в продължение на три дена се разпростря идо Стара Планина на север.

 Новата градска култура бе пренесена повече от успешно на фестивала в подножието планината. На мястото на скоковете с бънджи от миналата година бяха предвидени две зрелищни състезания. Надпревара между Графити артисти и турнир по хек на отбори. За първото място между свръхнатоварения турнир с малката плетена топка имаше и атрактивна награда, “извънземно” поколение автоматични кокили! Призът бе показван обстойно през цялото време. Присъстваха и неизбежните джаги и компютърни игри. Единствения минус, който нямаше как да бъде отминат от посетителите бе стряскащата липса на течаща вода.

 За пореден път набралия скорост екип на HMSU даде шанс на прохождащи артисти чрез организираното предварително състезание с онлайн сетове и поле за изява на сцената на победителя. Това обаче, което се оказа най – силното в програмата на тридневния ДръмЕндБас международен събор, не бяха малкото или повече водещи артисти от Великобритания и други чужди страни, а родното българско участие и по точно излезлите поcледователно в следобедните съботни часове Kliment, Apo & Nevena, R.O.B.O.T.F. и Balkansky feat. Ruth

 Този път събитието не беше центрирано около един водещ гост, а между повече на брой, по – малки имена от чужбина, както и разбира се, всичко най – добро на родната сцена и то не само в бас областта. Климент и Кух заложиха на по – експериментално звучене (като например смесване на английски, ямайски и български речитатив или чист и непрекъснат Майкъл Джексън по случай смъртта на гения).

 

ROBTF

Големият пирон на фестивала обаче забиха бандата ветеран R.O.B.O.T.F. Трите стари кучета бяха тези, които наистина вдигнаха публиката. Комбинацията от умение с инструменти и пулт, добрата сработеност и най – вече контакта с аудиторията и лежерното поведение на сцената доведоха до единствените бисове! Няма да бъде забравено как след допитване по микрофона до хората отпред, бе специално усилен технически и чисто физически барабана, а в разгара на изявата  фронтмена скочи долу само за да подаде футболна топка.

 Организаторите раздадоха предварително подготвени тестове с въпроси на посетителите, интересувайки се какво има за подобряване и въвеждане в бъдещите изяви….нещо като матура, но без оценка. Това желание за самокоригиране, така чуждо на родните ни политици, няма как да не води до добри резултати и занапред. А що се отнася до комуникацията и “бездната” между това ново градско поколение и обръгналите жители на село Кътина, такава нямаше. Всички заедно сновяха из гората, по маси и пейки и беряха ядивни гъби, пиеха заедно вода, бира и ракия на теферич под звуците на музиката.

 

1

7

8

6

9

15

2

3

11

13

12

14

16

17

18

19