НЛО на Spirit Of Bourgas – The Crystal Method

The Crystal Method – Keep Hope Alive

crystal 

 

Tретата вечер от набралия инерция Spirit Of Bourgas.  Докато сецната бе обсебена от металическите животни Clawfinger начело със скачащия, плюещ и пеещ едновременно вокал, в малка импровизирана стаичка се разговорих с друга американска формация от 90 – тте, ала електронна. The Crystal Method. Няма да забравя тръпката от касетката с албума им Vegas, един от първите, нахранили електронната революция у нас в края на миналото хилядолетие. Странен гъдел ме глождеше отвътре…
Докато Скот Къркланд играеше ролята на творец – философ, компенсиран от пийващия Кен Джордан, реших да ги поизкарам от стандартните за случая коловози в началото на отпуснатите само 5 минути.

 
– Здравейте, от кой град сте родом ?

– (Кен Джордан) Лас Вегас. Там сем родени и отрасли, там живеят родителите ни.

– Мислех, че в Лас Вегас има само казина..

–  Pоден съм на масата за Блек Джак (смях)… Лас Вегас си е нормален град. насхите родители не работят в казина, въпреки че доста от жителите там са в тази сфера. Така че си бе нормално детството ни.

– Това все пак е САЩ, кой е любимия ви модел кола, каква всъщност беше твоята първа кола ?

– Падах си по снимките на Камарото от 60 – тте, но първата кола, която имах бе Триумф TR 7. Малка кафява, изглеждаше бърза, но не беше. (Скот Къркланд) Имах Олдсмобил с индиански Навахо интериор. Преживя доста и накрая на една нова година я избавих окончателно от мъките, eдна котка минаваше… тя бе виновна.

claws0047

– Откога правите заедно музика ?

– Започнахме през 1988, но като Кристъл Метъд oт 1993,реализирахме първия си сингъл Nоw Is The Time есента на 1994.

– Какви вдъхновения бихте посочили, по това време все пак в Европа има цяла сцена с електронни артисти ?

– По това време бяхме повлияни от Ню Ордър, Депеш Мод, Пъблик Енеми също, но електронното име което ни повлия в един по – зрял аспект бяха Лефтфийлд и по – точно техния дебютен албум Leftism (1995).

–  Виждат се на ръцете ви гривните от фестивала Сегед в БУдапеща, можете ли да направите сравнение с настоящия фестивал тук така, “на око” ?

– Още не сме минали изпълнението си и е рано да се каже, ще видим реакцията на хората. Гледам отвън се събира тълпа, ще ни е интереснo.

 
На сцената двaмата излязоха нo не хора, кацаше НЛО! Kацаха в продължение на първия от общо двата си часа.   Постепенно на бургаския пясък  хората от всички сцени се събраха намагнетизирани от нечувания досега у нас саунд. Преди 4 години за последен път имаше подобна по сила електронна изява в България – Крафтверк. Но тогава за сметка на качеството липсваше отвъдокеанската инициативност при контакта с публиката. crys0011
A тук двама души се превърнаха в обединени със синтезатори и компютри хибриди, които с нарастваща откъм 10 000-та тълпа емоция, взривиха морето и го запратиха отсреща до Грузия и обратно.

 
– Какво ще кажете за реакцията на хората, навремето струва ми се в Щатите електронната музика не била полулярна, какво мислеха за това, което правите ?

– Да, точно така. Тогава се слушаше Нирвана, Пърл Джем и така нататък. Електронната сцена се различаваше доста от това, което хората считаха за Денс, като диското например. Но ние искахме да правим музика, която да се различава от тази по дансингите, по – дълбока музика, която хората да могат да слушат вкъщи, в колата, да вземат със себе си. Ние просто влагахме истинска страст и не се предавахме, но постепенно нещата се обърнаха. Cлед като започнахме с гиговете из страната променихме някои умове. Много случаи има когато рок почитатели или или каквито и да е там им допада нашата музика и откриват пътя към електрониката, към Техно звученето.

– Какво ще кажете за вашия пръв и най – успешен засега албум Vegas (1997), изглежда имената на всички парчета вътре са някакъв жаргон, откъде го заехте ?

– Get Busy Child е вдъхновено от семпли, семпъл който, но… (тук вглъбения Скот зацикля опитвайки се да си спомни)

– “I guess I didn`t know!” (превод: “вероятно не съм знаел” опитвам се да му смушкам паметта с другия от двата култови семпла в парчето).

– Да, “I guess I didn`t know!” очевидно е от едно парче на Ерик Би и Раким – Know The Ledge. Това просто го чух един ден, докато чистех с прахосмукачка и си казах, че е страхотен семпъл, вкарахме го в семплера след няколко месеца успешно в ново парче. Keep Hope Аlive е вдъхновено от реч на Джеси Джексън, Vapour Trail от горелка, Bad Stone от китарен педал…(тук Кен се намесва с друго име от култовия албум)… High Roller е от терминологията на масите в казината на Лас Вегас, някой който залага големи суми… или просто някой, налапан с екстази например.

(За хитa Can`t you trip like i do е известно отдавна, че гласа е на момиче, с което Скот говорел по телефона и я записал. Семплирал я в началното парче от албума, а репликите впоследствие са изпяти с още по – голям успех от вокала на Filter в прочутата версия от саундтрака на Spawn).

 
Последните парчета от гига, както следва:
5 минутно неузнаваемо плавно интро и още поне толкова удължавания познат хит Keep Hope Alive
3-4 минутно насъскване само с накъсвания, разкъсван и нахъсван до краен предел семпъл
scott

 I guess I didn`t know,

преди да избухне цялото
Get Busy Get Busy Get Busy
Get Get GetGetGetGetGet
Get Busy Child!
на което поразплискаха чевиите дори и най – закостенелите металяги на феста .

The Name Of The Game от втория им албум бе оставено само с идеята за мним завършек…
и после на бис порядъчно дълга, предоразвита версия на
Can`t You Trip Like i Do.

НЛО засвириха в края на синтовете и с крака, поздравиха ни и захвърлиха микрофона преди да се откъснат от земята и да отпътуват в космоса….

с нас.