Atmos: Нека ти обясня какво е сайкъделик…

The 5th Dimension

Запознавам се с Томас (по – известен като Атмос) минути след края на сета му и сядаме на кратка раздумка зад пулта. В продължение на дълги години скандинавеца има безброй участия по транс фестивали из различни страни като стилово варира от скоростно до леко звучене. Впоследствие започва да издава собствена продукция, участвайки дейно в създаването и развитието на популярната днес Шведска Транс сцена. В продължение на разговора ни пред мен чрез своята естественост се разкрива един добронамерен и наистина “широко скроен” човек…

DSC07722

Можеш ли да опишеш твоята музика ?

Ами не знам (замисля се), то е нещо Дийп, дийп… Не бих искал всъщност да се ограничавам с някакви рамки…

Тази вечер чухме от теб доста по – различен звук от обичайното за твоята студийна продукция, вкарваше минимъл хаус звучене на моменти…

Хората лесно могат да чуят моите издания, докато тук смятам, че е по – добре да предложа по – различен поглед. До каква степен точно това зависи от самото място. Стремя се да уловя атмосферата и това да бъде усетено в моя сет.

А какво точно те грабва в определени парчета, какво привлича вниманието ти ?

Ами различно е разбира се, но аз се стремя преди всичко да издавам авторска музика. За мен това е най – важното и това е моята гледна точка. При това музиката е и целия ми живот. Понякога  вдъхновението идва само в рамките на пет минути, както си стоя на паркинга. То е навсякъде.

DSC07669

Можеш ли да си представиш себе си след 20 години, все така ли ще е  ?

А ти себе си ? Ще продължаваме да харесваме това, което харесваме сега. Представи си ни като възрастни, които гледат на реалността с меланхолия по “старото време”. Аз ще продължавам да правя същото, ти ще си пак ти, същия.

…музиката и тя ще е същата, така ли ?

Чувството, начина на нейното възприемане от всеки поотделно ще си остане същия. Времето е една илюзия. Седим сега тук, слушаме това. След двайсет години пак ще седим по подобен начин, правейки го със същото чувство, един вид дежа ву.

Съгласен съм. А музиката постоянно еволюира, при това с такава скорост, че ние не можем да знаем каква ще е тя в утрешния ден. Особено в това свръхкомпресирано, време в което живеем. Ако един процес е траел стотици години, то в последния век мащабите на осъществяване са сведени до десетилетия, а на всичкото отгоре историята се повтаря, има цикличност – Античността е преродена в Ренесанса например…                  Leftfield – 21st century poem

в този аспект смяташ ли, че гоа транс звученето от 90 – тте години може да се повтори някак ?

Гоа музиката е синтезаторна музика. Натискаш клавишите и свириш. Сега се ползват компютрите, те са иззели доста функции, често всичко дори се прави на тях, но синтезаторите си съществуват, всеки може да свири на тях. Ти също!

Аз. творейки не мога да знам какво ще направя. Винаги съм се стремял да изразя и нещо свое оригинално. В началото на кариерата си, през 1995, бях само диджей. Постепенно обаче започнах и аз да издавам, гледах на всеки 8 парчета едно да е мое. И ако може да не е по – лошо от останалите.

Значи ти първо си бил диджей, а после оригинален творец. Това е характерно за транс течението – сега си давам сметка. Съвременното прогресивно звучене в Швеция представлява цяла една сцена, често колаборирате. Как решаваш с кой да работиш, на кого да направиш ремикс ?… чухме впечатляващи версии.

Да, ние активно си взаимодействаме и постигнахме известни успехи. Не бих направил ремикс на някое нашумяло комерсиално име обаче в никакъв случай, иначе няма значение стила. Просто трябва да ме грабне определен мотив. Това е същността, а от кой точно произхожда е без значение. Когато работим повече хора съвместно усещането е много разширено, без да се знае докъде можем да стигнем. Именно това е и единственото сигурно нещо в началото, когато започваме.

Ти видя тази вечер тук хората, пърформанса, факт е че има две зали с различна музика. В по – малката е Сайкъделик, а тук, на главната сцена сте вие с вашето по – леко звучене. Там, в Швеция по подобен начин ли се провеждат партита ?

Аз чух какво пускат отатък, Сайкъделик ли го наричаш ?… всъщност няма значение името, което му се дава. Нека ти кажа какво е Сайкъделик за мен! Някои смятат, че това зависи от броя на бийтовете в минута. Няма такова нещо. Сайкъделик е способността да настроиш душата си на дадена честота, без значение каква е тя точно!

DSC07670

Да, в Швеция се провеждат партита по подобен начин, предлага се разнообразие. Хората там се стремят да вземат, колкото може повече, защото изминават големи разстояния и нямат безброй подобни възможности. Ние сме 8 милиона…

…Между другото и ние в България сме 8 милиона. По това си приличаме.

Ние сме 8 милиона, но като територия сме една от най – големите страни в Европа, макар да не сме с толкова стара и богата история като вас. Ние сме хора с отворени умове, много обичаме да пътуваме, из Европа, света. Но аз с радост видях, че хората тук са също са възприемчиви. На това място няма случайно попаднали и всички резонират в общ ритъм. Аз се възползвах от предоставилта ми се възможност да експериментирам и те го възприеха с готовност.

Аз ти благодаря за музиката и интервюто и ти пожелавам този положителен отглас от страна на аудиторията ни на свой ред да те е стимулирал творчески.

И аз ти благодаря!