MOBY – Tотално Cамообсебване

Следващите редове са малко парче от света през погледа на Моби. Вегетарианец, християнин, ексхибиционист, потомък на Хърман Мелвил – автора на Моби Дик. Пробил с ранния електронен хит от саундтрака на Туин Пийкс, Go и останал в историята поне със свръхуспешния си албум Play. И сега най – после идва да попее на живо и в България, на сцената на Spirit Of Burgas на морето.

59

Как я караш ?

Пътувам в продължание на шест седмици правейки интервюта, което се превръща вече в тотално самообсебване.

Да не би да си от музикантите, които с напредване на времето, например по време на турне, изпадат в нервна криза и изкуството им страда ?

Как да се оплачем музикантите от даването на интервюта ? Имал съм ред други по – неприятни работни задължения. Мил съм чинии в Macy’s, бил съм и продавач на сувенири на щанд в мол. В сравнение с това да отговарям на въпроси е като разходка в парка. Какво толкова му е ужасното да вземеш пари задето си направил запис и после да говориш за него ?Това е интересен начин да изразиш убежденията си пред по – широка аудитория. Възможност е и за изостряне на вниманието им. Аз мисля, съм единствения музикант в света, който обича да дава интервюта.

Това “разголването” започва май да се превръща в твой съпътставащ патент… както в интервютата, така и в събличането ти на сцената.

Надявам се да не прозвучи банално ако кажа, че ме вълнува да си изясня кой съм всъщност. Нещо като да се погледна през призмата на начина по който съм израсъл в противовес на наследеното като генетичен материал, поставяйки се за целта в различно зададени ситауции. Като например да се окажа в шест часа сутринта пиян да говоря с бездомници или пък с агенти на ФБР. Човек се вижда как реагира при различни обстоятелства и впоследствие достига до по – пълно разбиране относно това кой е или поне относно това продукт на какво е.

Какво е отношението ти към Християнската вяра ?

Моите вярвания са доста динамични, също и наивни. Не се считам за християнин в праткическия смисъл на думата, но независимо от това обичам Христа. На едно примитивно и наивно лично мое си равнище смятам Христос за наш Бог. Все пак  е наивно да вярваш че на 33 години може да се знае всичко за Вселената, която е на 5 милиарда години…..,че и бъдещето.

Портрет на Христос като непоправим наивник ?! Ти виждаш ли се като такъв ?

Ами един от прякорите ми е Малкия Идиот. И мисля, че е доста подходящ, тъй като съм малък и съм идиот. Най – голям идиот съм, когато се взема насериозно, особено когато заспоря с някого, мислейки че съм прав и неизменно впоследствие се оказва че не съм. По половин година след това се анализирам дидактически и всякак и стигам до извода, че сам съм се направил на пълен кретен.

Да, но преди малко прозвуча убеден в правотата си: “Човек се вижда как реагира при различни обстоятелства и впоследствие достига до по – пълно разбиране относно това кой е…”

Да, много е лесно да се самоубедим за нещо в даден момент, но това по същия начин е ставало причина и за безброй ужаси в историята.

Щеше да е лесно за теб навремето след успеха на “Go” да продължиш да издаваш все подобни неща, но ти избра по – различна посока, защо ?

То всъщност става, както дойде отвътре. Не е като да сядам да го мисля надълго и нашироко. Когато планирам предварително, нещата неизменно се объркват, случват се непредвидени обстоятелства, събитията просто се случват по своему.
След “Go” не продължих с денс парчета, тъй като от чисто комерсиална гледна точка дори има предостатъчно артисти, които правят това. Така че смятам имах моралното право да продължа да дълбая по – надълбоко.

find my baby

Какви ти бяха отношенията с Flipper?

Те продължиха два дена. Бях на 16, значи  1982 в Кънектикът. Те имаха там два гига. Беше излязъл Generic и точно тогава Уил Шатър го арестуваха и пратиха в затвора, така че половината сет нямаше как да го изкарат. Преди концерта мернах Брус Луус и му предложих да му напиша текстовете на Уил, които бях запомнил наизуст за да ги изпее. В типично анархичня стил на Флипър той каза: “Защо не ги изпееш сам ?” И така две вечери пях песните на Уил за Флипър.

Как се чувстваше ?

Невероятно. Те бяха моите герои, а в следващия момент тълпата ме носи, докато пея техните песни.

a-1031-1215194514

Какво е чувството да си съблечеш дрехите на сцената ?

Ами правил съм го толкова много пъти. Най – весело беше в Италия на турнето с Red Hot Chili Peppers. Всяка вечер обичайната гледка на сцената бе как по време на техните парчета тичам край тях гол, а по време на моите Флий търчеше. В Милано публиката се бунтуваше, замеряха ни с бутилки и монети. Беше си яко Пънкария.
Когато става въпрос за разголване, драговолно предизвиквма с това възприятията на хората. Но това също така е и осмиване на самия себе си, тъй като аз всъщност не съм някакъв сладур, секси натура. Така че не се представям на публиката като сексуален обект. Интригуващо е просто този вид изобразяване.

Разкажи за съвместното турне с Трейси Лордс.

Това беше по време на един фестивал, доколкото си спомням. Те другите спяха в хотели, а аз в рейса. Не познавам много поронозвезди и никога не съм гледал нейните филми, но не можех да спра да я гледам и да си представям как пет души правят секс с нея едновременно. Назовете ме неточен дипломатически, ако искате, но тази древна част от организма ми не можеше да остане в покой.

Накрая, назови нещото за себе си, което би желал хората да запомнят за теб.

Не съм Пуритан!