На водното такси за сцената в язовир Беглика

 

Повече от пет часа, горските от държавно ловно горско стопанство Беглика, пожарникари от Батак и над 20 доброволци на Беглика Фест се бориха с разрастващ се горски пожар. Благодарение на всички тях, пожарът не успя да стигне до гората, а оттам и до резерват Беглика и да засегне уникалната природа там. Борбата с пламъците е започнала около 18.00 часа вчера следобед, а пожарът е бил локализиран към 22.30 и овладян и загасен окончателно малко преди 1ч. тази нощ. Според горските, причина най-вероятно за инцидента е невниманието на берачите на горски плодове. Пожарът засегна около 4 декара подлесна растителност и благодарение на всички, които се включиха е гасеното, пожарът не се разрастна опасно, което би нанесло непоправими щети.

Унгарците от Fokatelep, лондонската звезда  на balkan beat електрониката Penny Metal, полските етно-джаз експериментатори от Etnomalia, берлинчаните от BalkanVision и много други ще превърнат в уникално музикално преживяване петото издание на Беглика фест.

До сцената обаче тази година музикантите и публиката ще могат да стигат с водни таксита през язовира. За страдащите от морска болест пък специален маршрут през музея на гората ще води до фестивалната зона, където гостите на феста ще могат да научат повече за горските екосистеми. Тази година необикновеното събитие ще се случи от 17 до 19 август на добре познатата локация – бреговете на язовир Голям Беглик  в Западни Родопи.

На високо ще се качат ди джеите пък от Chill Station -– тяхната сцена над язовир Голям Беглик ще бъде изградена на един бор на няколко метра височина и то – от Асоциация за строителство с естествени материали. Формацията обединява артисти от различни дисциплини –ди джеи, фотографи, акустични музиканти и актьори в търсене на отворена платформа за творческо себеизразяване и развитие.

    Въпреки силната музикална програма обаче фокусът на събитието е дневния Форум   „Бъдеще“. Той ще събере новаторските гледни точки за алтернативите в образованието и възможните изходи от задънената улица на бългрската образователна система с някои от най-атрактивните лектори по темата. Фоумът ще е целодневен и включва дискусии, лекции и игри по темата. Идеята на Форум „Бъдеще“ е да създава и развива беглишка общност от млади и активни хора, които да предлагат свежи алтернативи на някои от най-наболелите проблеми пред обществото ни.

Както винаги фестивалът предлага и шарена програма от десетки работилници, уъркшопи, семинари и случки из беглишката гора: от везане на традиционни български шевици през ленд арт работилница до йога лагер и стари народни игри и много други, които допълват палитрата от преживявания за гостите на фестивала.

Междувременно стана ясно, че дългоочакваното гостуване на легендата Haris Pilton, което ще подгрее софийската публика на Беглика фест на 2-ри юни, няма да е в първоначално обявената локация в клуб Pork Pie в Борисовата градина, а  ще се бъде в клуб *MIXTAPE 5*. Причината са дъждовете, които се очакват в събота по последни прогнози. Партито традиционно ще сгрее сърцата на беглишката публика преди самото събитие с balkan beat звуци и необикновена атмосфера.

Тази година билетите за Беглика фест ще улеснят достъпа на млади семейства до събитието със специален семеен билет, което е отражение на новата политика на фестивала, обърната към децата и бъдещето на образованието и родителството като важни условия за устойчиво развитие.

Гайдарският състав „101 каба гайди” ще открие същинската програма на така наречената каба сцена. Проектът е  създаден през далечната 2004г. в гр. Смолян под ръководството на майстора на гайди Костадин Стефанов Илчев. В състава участват самодейци от различни възрастови групи. Многобройните им успехи са свързани с участия в концерти, фестивали, надсвирвания и събори в страната и чужбина.

Ярек Адамов е един от най-ярките  представители на полската клезмер музика.  Неговата група Jarek Adamow Projekt наскоро излезе с нов албум  New Polish Klezmer Music, който подобно на другите си спечели прекрасни отзиви.

За новия албум самият Ярек казва: “Репертоарът ни включва проекти, вдъхновени от мултикултурната полска фолклорна музика, възникнала на земя, обитавана от поляци, украинци, татари, немци и евреи. Музиката обаче е интерпретирана по уникален и оригинален начин. Ние се опитваме да намерим общия знаменател на всички тези различни култури и да реорганизираме характеристиките на всяка от тях. Не е лесна задача особено като се има предвид голямото разстояние във времето и различната реалност, в които живеем сега.”

Тази година, втората дневна сцена ще я качим в стремежа си към заиграване с науката на… дърво. Висоооко. Така, че заровения в боровете Ди Джей да потъва в гората и веднага след това – в музиката.  Ето кой ще пуска от високото:

Chill Station е името на широка музикално-творческа платформа, която възниква през лятото на 2011г. Създадена е от Филип Стоянов a.k.a Neolithicvox (Crop circle project) и Михаил Димов a.k.a dj Dancing angel (Global Vision Circle).
В себе си тя обединява dj-и, художници, фотографи, артисти и хора с разностранни интереси в областта на музиката и изкуствата. Платформата популяризира некомерсиална музика и артисти и e сцена за изява на свободомислещия дух, извън рамките на “fast food” културата наложена от радиата, вестниците и телевизиите.
Платформата насърчава природосъобразен начин на живот и развиването на творческото начало, дремещо у всеки един от нас.

В Chill station творят:  DJ Neolithicvox, DJ Dancing angel, DJ Invoke, DJ Rosen Pavlov, Dj Olaija, DJ Zarevo, DJ Therapist, DJ Aurorax,   DJ Kenan, DJ Stak

Работилница Дзен Горичка представя ЛендАрт проекта „Светлина в сенките”,
в който ще те поведат по нишките на собственото ти въображение и ще те оставят да се изгубиш и намериш сред дебрите на вътрешните си светове.
Медитация чрез творчество и творчество чрез медитация.
Какво ще ти трябва? Това, което е около теб и вътре в теб.
Останалото ще разбереш в предстоящето настояще на Дзен Горичка!

И тази година старите игри ще се пренесат на беглишките поляни в една невъобразима ферия от природни звуц и човешки звуци. “Бъдеще сега” и Беглика Фест имат удоволствието да Ви представят турнир по чилик! Отново дойде време за отборна надпревара, рая на къровете или бомбата на шмайзерите, както и няколко други позабравени, но не изтрити от паметта ни игри, с които ще се забавляваме в дните на фестивала.

Още изненади! Доброволците от “Бъдеще сега” ще поемат с керван от коне от Гудевица за Беглика, за да представят Билковата ни биоградина и Бъдеще на родопското земеделие сега.