Соларна Треска в Несебър с David Guetta и Tiesto

 

Solar Summer Festival 2012 се проведе за пръв  път на стадион Несебър, а звездите на него бяха David Guetta и Tiestо. Смело може да се каже, че Солар се превърна във фест с международна тежест.

Още на първата вечер се изсипаха 15 000 души за диджей номер едно в света Давид Гета. Французинът дойде и превзе като Александър Македонски Индия. Огромните румънски тирове, които бяха докарали техниката за светлинното шоу предизвикваха респект като от струпване на военоморски флот. Хората започнаха да прииждат и не спряха да влизат в продължение на седем часа. Диджеи се редуваха през цялото време преди да дойде реда на съвременната поп икона. Да, ПОП! Това, което представлява дългокосия артист със своята световна армада от хитове, плаваща с попътния вятър на усмивки, вокали и настроение, е новото измерение на поп културата. Диджеят в двайсет и първи век се е превърнал гуру, що се отнася до музика и забавление. И ние, в нашата бедна малка страна, този път тичахме на равна нога с останалите. Край брега на Черно Море, там до старата мелница и античния град петнайсет хиляди щастливи души летяха с Давид.

Нямаше много смесване, но това са хитове, които нямат нужда от представяне, нито от особено миксиране или някакво разбиране. Просто се изсипаха заедно с ослепителния дъжд от светлини и лазери и бомбардираха съзнанието фронтално през характерната за Гета цветна видео визия, неделима част от неговото амплоа. Хората пътуваха в атракционното влакче на гигантските монитори, пееха, а радостния герой на вечерта се усмихваше, подканяше и дори анонсира с микрофон премиерата на новото си парче She Walf. Специално за нас.

За втората соларна вечер, сцената бе построена по дължина на стадиона. Лазерите и големите екрани липсваха. Всичко бе съсредоточено върху самия пулт и човека на него. Тиесто. Човекът, от който на практика започна възхода на това поп транс звучене. Избраният за диджей номер едно на всички времена. Той идва всяка година тук, сега отново се отчете пред родните почитатели… въпреки че бе вдигнал температура и бе с треска. Ако така съсредоточено пускаха всички трескави, то нека ако може да ни зарази със същото състояние – това да ни е болежката.

До пет часа сутринта холандския корифей не спря да реди пасеанс от редуващи се вокални и инструментални тракове. От време на време подаваше едни и същи мотиви, акордите си отиваха и завръщаха във всякакви моменти и вариации, докато не започнаха всички да изглеждат всичко като старо и добре познато любимо чувство. От доста години не ни бяха огрявали със сет, съшит с тези така наречени “кукички”. За целта освен усет за момент и цялостен изглед на сета, е необходимо и солидно количество собствени хитове… като ремикса му на  Paradise (Coldplay) – да посочим един от многото.

Не стана ясно треската оставила ли го беше накрая, но той нас определено ни остави трескави.