На Нивата с High Roll, June Miller и Vicious Circle

 

Наместо край на света BASS-MAGEDDON партито с участието на June Miller и Vicious Circle на 4 – ти километър се превърна в запомняща се дата в историята на родните дръм енд бейс партита. Рядко може да се каже, че едно парти е протекло перфектно и всички диджеи на главната сцена да са се представили с оценка шест по шестобалната, и родни, и чужди. Направо никога.

Истината е, че организаторите от SoundProne бяха подредили правилните хора в правилния ред, те се влияеха един на друг като звучене най – малко при смените на пулта, същинска щафета от космически кораби. Всеки идваше и сменяше предния и следваше курса, зададен от от постепенно нарастващата тълпа на дансинга. Цепеха вселената от бас с като безкрайно тесте карти с различен дръм бийт и така все по – напред  в хиперпространството на 4-милиардния километър. От време на време нацепваха на ситни тресчици, за да съберат всичко накуп после в някоя от паузите преди поредното избухване.

След началото с колабориращите EXo и Soulnd, слабичкия, ала сериозно умислен L33 показа брутални умения. Момчетия и гърли се поразвинтиха все по – напред на дансинга по време на изявата на родните хедлайнъри High Roll.

В колаборацията Mocks + Konspirator няма водещ, няма и тайни в занаята. Не е нужно дори да си говорят или да се поглеждат. Явно след многото скорошни рилийзи, за Марто и Димо изявата на живо е като бърз общ военен набег с взаимно прикриване в стрелбата, оттрениран дори и насън. Тук ключовия момент освен годините на познанство е сходството в стила на пускане. Чист равномерен ДнБ с гладки преходи между траковете. До скоро нямаше значение кой от двамата точно действа – ефекта беше еднакъв на вид. Сега, пускайки едновременно, звученето се запазва същото като вид, но подплатата е двойна във всеки момент. Силна храна за прегладнелите пасажери на 4 – ти Километър.

Когато в 2 часа на пулта застана слабичък холандец с очила, като току – що завършил студент, всички се запитахме какво ще се окаже June Miller (Това бе единия от холандското дуо).

Лежерно интро и хоп! – Изненада: Скок директно във врящия казан с насечени линии. Млад и с усмивка към дансинга… Но вече хирург! Вещо оперираше със скалпела на скорост все едно решава уравнения с хронометър. И така, докато не изпоти всички. Тук е мястото да се отбележи как залата се напълни точно, колкото трябваше. Не беше рехаво като  в същото време всеки разполагаше с достатъчно пространство за танцуване. И го използваше – всички периметри бяха заети, по единици, двойки и на групи, всеки дълбаеше в собствената си паяжина от движения  и всички заедно в екип – под ръководсвото на June Miller.

 

Дойде ред и за още час и половина горещо удоволствие с Vicious Circle. Отново дуо с издания в областта на умерено тежкия дръм енд бейс, от което дойде само половинката. По – известната, Simon Mortlock.

Това беше спокойно съсредоточен бял Снуп Доги Дог, който експериментираше, докато не напипа досегашния пулс с нова сила. Успя да изсуши потта на денсърите, а после пак да я пусне да тече по телата им без дори да се напрегне.  Изсипваше премрежени вокални семпли, нарязани толкова ситно, че бяха неразличими от останалата машинария; изолираше чист дръм в реки от бас преди да го направи на безброй кюлчета; вкарваше джунглиращо по екватора МС на мястото на основната линия; и накрая дори не ни попита видяли ли сме картите от фокусите…

Хората клатеха глави баааавно – бавно нагоре – надолу, телата им бяха отпуснати след часовете тремор, очите – затворени, а устата, разтеглена в усмивка. Всички! В пет часа, когато приключи чуждестранното участие, някои като че ли си затръгваха. Сметнаха, че Ogonek ще им влезе излишно тежко. Че са го преживявали достатъчно пъти ? Е, не! – Валери ги върна обратно всички като умиращите от Света На Диска, които попадат на Смърт с дългата му коса, която няма никога пропуски.

Една идея по – лек от обикновено, за да влезе в общия тон. И все така индустриално с комбайна напред през люлеещите се нивя.