Спартак от 4 – ти километър

Renesanz израдваха електронните фенове с истинска Текнада от артисти на 6 – ти парил.
 
В мероприятието взеха участие наред с тях още три имена – всичките с издания за лейбъла Music Therapy 1605, собственост а стария им общ познайник Umek . Но не си правете илюзии. Това бяха доста различни като звучене, че и дори като възраст артисти и всичките до един с актуални  в момента издания.
Пръв бе Stefano Noferini, който е на гребена на италианската хаус вълна вече почти двайсет години подобно на стар и уважаван от всички клубен гангстер с изпито сурово лице, свикнла да му се подчиняват. Нещо подобно на “Крали” Марко Карола, само че от Флорентински клан вместо Неаполитански. Той заложи на равномерен звук, в който “тек”-а отстъпваше на  хаус ритъма и избухванията – на постоянния минимъл. Аудиторията изглеждаше примирена и доволна от ситуацията. Но това продължи само до появата на следващия гост.
Spartaque
Украинецът с русата грива се оказа живото чудо на съвременното техно звучене. Актуален с тенденцията на минимъла и класически с вкуса си към настръхващите избухвания, той показа завидно умение да кореспондира с настроението на тълпата. С две думи: Направо ги побърка! Чакащият кротко пенсия Ноферини, който преди пет години е давал път на младия неизвестен Виталий, канейки го за ремикс в свое издание, сега забрави, че е дошъл като диджей и просто се отпусна и разтанцува на воля зад пулта по време на сета на лудия украинец. За българската публика няма какво да обясняваме. Може само да се посочи, че с Украйна явно се чувстваме далеч по – близки по манаталитет. Говорейки пък технически за техното,  Спартак заложи на конкретни ефекти от набора в мишпулта: изпробва ги, разбра какво се стоварва най – неотразимо върху главите и натъртваше все с него. По – особеното бе, че  не изсипваше подправката изведнъж като награда след някакво чакане, а просто превключваше на втори, двойно наситен режим и след достатъчно много време, връщаше пациентите на олекотен. И после обратното. Отново и пак !
Следващата дисциплина в многобоя бе класически широко отворен прогресив хаус. В изпълнение на дуото Filterheadz. Братята, автори на легендарния химн Sunshine от едно време, преживяват личен ренесанс в последно време,  в който лежерно потопиха загрялата публика, нещо като влизане в морето след дълго изпичане на плажа. А всички, които не желаеха намаляване на оборотите, бяха удостоени с внимание от родното ренесансово техно дуо – Balthazar & Jackrock.
На тях – като на организатори на цялото мероприятие – можем само да благодарим. Парти за всякакви вкусове, наситено с много разнородни артисти, всички от които издавани от доказани лейбъли, при това подредени в удачен ред… а не както е модерно напоследък у нас, да ни изморяват куп родни “светила”, а след тях да се заизреждат чуждите гости като най – чакания и известен да започне почти в зори, когато хората вече са гроги.