Momental Drum & Jazz @ 4 km

pav

Поредното издание на Дръм Енд Джаз Фест се проведе на 4 км снощи и въпреки кризата бе добре посетено от множество хора, които обикновено не попадат на парти на 4 км.Явно недостига на партита е не само в електронната сфера, но и в джаз средите. А организаторите от HMSU се бяха погрижили за пъстра музикална презентация.

Най – напред няколко думи за самите тях. Ogonek си е тапа на всяко парти на 4 км, излишно е да казваме, че няма нито усмивка, нито отстъпление на милиметър от твърдата стрелба. Бурно издаващите като High Roll, Mарто и Димо, в края на партито се подчиниха на Дръмендджаз звученето, но не напълно изневерявайки на стила си. Същото важи и за сета на Targy в началото, даже изкара колежанска якичка, деликатно подаващата се между фланелката и усмивката. Към полунощ дойде и ред на първата леко необичайна колаборация между мощен бас и лайв барабани – силно начало от научното светило Exo, който обаче позадуши с Бас дръма на колегата си.

После дойде и момента на Джаза. С Крясък.

Моментал се оказа нещо като мач на звездите от олимпиада: световният бийтбокс шампион в свръхтежка категория Скилър, който се бе дръпнал встрани до колоната кротко да тътне, неговия приятел от бийтбокс ъндърграунда Пав като вокал, всеизвестния Стунджи на барабаните, големия тромпетист Росен Захариев, живеещ в чужбина, и Кирил Дончев с невзрачен каскет на кийборда. Нерепетирали в този състав никога. Някои от тях не се и познаваха. Всичко се решаваше на момента. Като например нестандартните инструменти от всички кътчета на света, които Росен вадеше и вместо да надува тромпета тракаше с четворка кастанети или с нещо като гигантска тиква, пълна със сушено семе. Шакере.

Пееше се, подвикваше се, заклинаше се и се  молеше на на непознат никому език – джибриш. Езикът, който Павел Терзийски сам си измисля. За разлика от останалите във формацията, които му даваха изцяло инициативата, публиката бе тотално неподготвена за момчето с строгата раираната риза, прическа на скромен бразилски аристократ от 60-тте години, тактуващ си с с пръсти или разперващ длани широко напред: Несекващ цикъл от срички, в чието повторение постепенно, и хора, и музиканти, биваха улисани, унесени, поднесени, подхвърлени някъде много далеч. „От коя страна е този пич ?” – питаше някой в тълпата, а други подскачаха в такт с джибрисловието. А Пав буквално се превръщаше в ямайски растафарианец на прослушване, загубило се африканско дете, призоваваше попътен вятър в открито море или пък ставаше ВТОРИ ТРОМПЕТ . През повечето време държеше микрофона с две ръце като кавал и дори мърдаше с пръсти по него в такт с речитатива. А след спонтанния бийтдръм  батъл между Скилър и Стунджи, вече никой от групата не се сдържа и не спря да избухва до края.

Wilkinson застъпи подобаващо и постепенно засити редовите дръмендбейс почитатели. Но родната експериментална изява остана в паметта на хората. Именно Моментал-а подпечата събитието като фестивал. Остава и да се повтори и потрети подобно колабориране, което съвсем да се приобщи в бенд.