На хиподрума с Josh Wink

Нещо ври там, клокочи. Бълбука вътрешното ухо като гара разпределителна за влаковете от двата плейъра, понякога и от трите. На новия пулт в Ялта е Джош Уинк – втория час.

41231_1485231045685_1081153942_31427269_7641638_n

Всeки отрязък от Уинк – сет може да бъде тотално различен, да влиза и излиза в пространството с всякаква скорост и техника. И все пак неизменно всяка брънка от него е жигосана с невъзможния за копиране печат на Джошуа Уинкълман. И така вече двайсет години – и в издания, и на живо… само да благоволи да се изяви. Този рядък генетичен прототип, толкова по – добре скроен от масата хора. Мит и оживяла легенда с бялата си – като на Гандалф – вече брада. Оживял паметник на електронната култура, която едновременно и благодарение на него се превърна в култура. Той е свеж и истински като планински извор: пие само вода,  кара колело всеки ден, не бърза за никъде, наблюдава всеки от аудиторията пред себе си, тананика си и се усмихва на всяко свое творческо хрумване. Предвкусва насладата, която сам произвежда за хората и се радва за тях.

Той знае какво прави и как. Хората в Ялта, доста от които за пръв път го виждат, започват да разбират това, макар да им е на моменти чужд. После сменя предавката и изведнъж те са на магистралата, в орбита, в космоса. После пък ги приспива като следобедно слънце на шезлонг край морето с гласове, сипещи обещания. И тълпата е негова.  Той идва като дежа ву – неизползвани от самите хора чувства за комбиниране на ритъма се разгръщат в тях като крила на политащо за пръв път от гнездото си птиче. И започват да изпитват различните си способности.  Той нарязва с мозъчното си ренде на милион ситни трески полетелите от системата вокали :  I’m talkin to you… talkin to me… I’m talkin to you, talkin talk talk talkin talk talk – спира и пуска тока на малки порции; залива с пикантен есид сос мотивите, характерните му киселинни жужения започват да се движат в пулсовете на всички като лек допинг; не минава и без своите монументални като скрижали хитове – на място ремонтира версии на “Don’t Laugh”, изсипвайки прочутия смях, ту с лъжичка, ту с чирпак преди по време и след “Are You there ?”. Във всички ъгли, сепарета, върху върху всяка от плочите с гланциран гранитогрес на Ялта, хората танцуват с всички ръце и крака. За награда филаделфиеца сервира лежерни десертчета на обилни порции и без финтове.

Джош Уинк е образец за самото значение на думата DJ. Което идва всъщност от диско жокей. Един талантлив и опитен ездач, който с лекота контролира коня си, той му се доверява завинаги и заедно са способни на много… Грация.